Podobnie jak KHS Group, Pyraser Landbrauerei z Frankonii może spoglądać wstecz na bogatą historię firmy – i taką, która rozpoczęła się niemal w tym samym czasie. Historia sukcesu specjalisty zajmującego się napełnianiem i pakowaniem z Dortmundu rozpoczęła się w 1868 roku. Zaledwie dwa lata później pojawił się Pyraser z pierwszymi piwami lądowymi na rynku krajowym. Około 150 lat później te dwie tradycyjne firmy wspólnie piszą historię. Ponieważ browar wiejski zainwestował w wydajną i zautomatyzowaną napełniarkę do szkła firmy KHS. Siedem dni od wprowadzenia do rozpoczęcia produkcji: było to jasne wymaganie Pyraser Landbrauerei - i KHS dotrzymał słowa. „To była udana operacja na otwartym sercu, w której nic nie mogło się nie udać”, mówi mistrz piwowarski Helmut Sauerhammer. Browar sukcesywnie odnawiał swoją piwnicę na butelki i inwestował w napełniacz szklany KHS Innofill Glass DRS. Osoby odpowiedzialne w Bawarii były początkowo pod wrażeniem danych dotyczących konsumpcji i procesu butelkowania o niskiej zawartości tlenu, który jest niezbędny do butelkowania piwa. Opatentowany proces napełniania KHS DRS-ZMS zużywa zaledwie 210 gramów CO 2 na hektolitr piwa. „Potrzebujemy znacznie mniej dwutlenku węgla w porównaniu z wartością rynkową przy tych samych dobrych lub nawet lepszych wartościach tlenu resztkowego”, mówi Mike Herrmann, KHS Sales Germany i odpowiedzialny za projekt. Kolejna szczególna cecha: Pyraser Landbrauerei zakręca butelki piwa aluminiowymi wieczkami. W efekcie, ze względu na większą objętość w porównaniu do klasycznych korków koronowych, do pojemnika faktycznie wtłoczyłoby się więcej tlenu - byłoby to niekorzystne dla piwa, ponieważ produkt szybciej się starzeje. Jednak, aby zminimalizować wnikanie tlenu, szklany wypełniacz KHS wtryskuje aluminiowe zamknięcia roll-on z CO 2 do zamknięcia. Dzięki wspólnemu rozwojowi z browarem bardzo dobre wartości tlenu w butelce są identyczne jak te z kapslem. Zwiększona wydajność dzięki automatycznym nakrętkom CIP Ponadto Innofill Glass DRS współpracuje z automatycznymi nasadkami CIP. „Z jednej strony czyszczenie jest znacznie uproszczone ze względu na znacznie mniejszy wysiłek związany z obsługą. Z drugiej strony wynikające z tego oszczędności czasu zwiększają również wydajność naszej produkcji ”- mówi Sauerhammer. Dzięki higienicznemu systemowi szybkiego zamykania QUICKLOCK redukowane są ręczne interwencje, a także beznarzędziowa zmiana formatu. Program działa automatycznie i za naciśnięciem jednego przycisku. Wcześniej pracownicy musieli ręcznie mocować zaślepki CIP do zaworów napełniających. Procesy czyszczenia można teraz ustawić w określonych godzinach. Uruchamiają się automatycznie, ręczna interwencja nie jest konieczna. Ponadto zapobiega się potencjalnemu skażeniu wypełniacza, co było wcześniej możliwe przy ręcznym nakładaniu nasadek CIP. Znacznie zmniejszone zużycie wody Nowa inwestycja przekonuje również pod względem zrównoważonego rozwoju. Pompa próżniowa ECO znacznie zmniejsza zużycie wody dzięki oddzielnemu obiegowi chłodzenia, dzięki czemu Pyraser Landbrauerei zużywa tylko 80 litrów wody na godzinę zamiast 800 litrów. Dzięki Innofill Glass DRS browary korzystają z najnowszych technologii z obszaru wysokiej wydajności, a także z przejrzystej konstrukcji maszyny, która znacznie upraszcza zarówno obsługę, jak i cały proces produkcyjny. Pyraser Landbrauerei napełnia do 26 000 butelek piwa lub do 24 000 butelek napojów bezalkoholowych na godzinę – i robi to płynnie od momentu uruchomienia, jak podkreśla Sauerhammer. „Nigdy nie widziałem pierwszego butelkowanego produktu nadającego się do sprzedaży w tak krótkim czasie, jak w tym przypadku. Jesteśmy podekscytowani."
Leave a Reply